Canviar: el coratge que ens cal per renunciar a tenir raó

Una frase que sempre em serveix en processos de canvi és aquesta, que resumeix perquè moltes vegades ens costa canviar:

Canviar es basa en renunciar a tenir raó per trobar camins alternatius més favorables
que et facilitin ser qui ets i aconseguir allò que realment has decidit que és bo per tu.

Resulta que donem per bones determinades veritats que en realitat només ho són per nosaltres o per un grup de persones reduït. I vivim sempre d’acord amb aquestes, per prendre decisions, considerant que són certeses. En realitat, en moltes ocasions són creences conscients i inconscients que ens van assistint només per repetir sempre el mateix i recrear una vegada i una altra, allò que experimentem.

Per adonar-te que són creences pots observar que no tothom viu considerant que són certes, de fet molta gent no se les creu. A partir del moment que entens això, veus que persones amb circumstàncies similars a les teves i creences diferents, estan experimentant coses diferents. I aleshores és quan pots entrar a qüestionar allò que creies veritat i a acceptar que el fet de ser «cert» només és una opció entre moltes.

La primera vegada que em vaig plantejar això em vaig sentir molesta. Segurament a tu també et passa que donar la possibilitat a que això que et comento sigui cert, et generi frustració. Et pot fer sentir culpable pensar que una part del què estàs experimentant ho podries haver evitat. Però he arribat a la conclusió que tant se val si nego el què veig a la meva vida i insisteixo que no ho volia. El què si que he anat veient és que allò que crec de manera sostinguda i el meu subconscient va repetint, crea una part important de la meva realitat i m’indica el què fins ara he «volgut».

És important que entenguis que hi haurà coses que no podràs canviar totalment, però tens més incidència per crear la teva realitat del que penses. La nostra naturalesa es basa a tenir llibertat d’acció en bastantes més coses de les que pensem. I aquesta llibertat té com a límit la responsabilitat i com a motor l’amor incondicional que ens permet triar i equivocar-nos, acceptant aquesta responsabilitat.

Tenir la raó de vegades va en contra del que genuïnament volem. Canviar es basa en això, a renunciar a tenir raó per trobar camins alternatius més favorables, que et facilitin ser qui ets i aconseguir allò que realment has decidit que és bo per a tu.

No et sé dir si el món és com és perquè moltes persones actuen donant validesa a aquesta manera de veure el món. O bé tenim aquesta manera de veure el món fruit d’observar el que hi passa. No tenim la certesa absoluta de què és primer, si la creença o allò que observem. Ara bé, el que sí que podem constatar és que les creences creen una bona part de la nostra realitat. I el més important, la segueixen recreant fins que les canviem.

És complex modificar creences col·lectives, però cadascú de nosaltres sí que pot revisar les pròpies creences per actuar amb llibertat i de manera conscient en la mesura del possible. La llibertat absoluta no existeix, perquè sempre existeix la nostra llibertat i la dels altres, però sempre hem d’aspirar a adquirir graus de llibertat i responsabilitat per crear-nos una vida pròspera, i fer-ho tenint en compte les persones que considerem rellevants per a nosaltres, les persones que ens acompanyen durant la vida.